FINLANDS LYCKLIGASTE MÄNNISKOR

Livet ler på guldkusten

Du visste kanske att västkusten är internationell, flerspråkig och exportinriktad. Dessutom är sysselsättningsnivån en av fastlandets bästa. Det går ruskigt bra för Österbotten – men varför? Landskapets specialkunnande och företagartradition är bara en del av sanningen. Som motvikt till det hårda businesstänket har Österbotten också en mjuk sida. Du kanske skulle överraskas av vilken gemenskap som döljs av både kostym och overall. När en österbottning får en idé kan du vara säker på att han förverkligar den – men han gör det aldrig ensam. Många visa forskare hävdar t.o.m. att den glada gemenskapen är de långlivade och lyckliga österbottningarnas livselixir.

Österbottens bästa bitar i %

vienti svkokosuomi svkurkku svtomaatti svvene sv

 

7 broar och ett av världens 192 underverk

Österbotten stiger ordagrant ur havet. Det är inte frågan om ett sjunket forntida rike, utan landhöjningen – ett unikt och fortgående naturfenomen som ruckar på strandlinjen (+ 1 cm / år). Utrymmet tar med andra ord inte slut eftersom det årligen skapas ny mark som motsvarar ca 150 fotbollsplaner. Forskarna har räknat med att det tar ca 2 000 år tills vi kan gå över till Sverige. År 2006 upphöjde landhöjningen Kvarkens skärgård till Finlands första (och enda) UNESCO-världsnaturarv. På svenska betyder det att Kvarken är ett av världens 192 underverk. True story!

I norra Österbotten hittar du också 7 broars skärgård där hav, öar, skogar och sjöar slingrar sig kring både lokala och förbipasserande hjärtan. Visste du att det bara i Larsmo finns över 360 öar? Den som sysslar med island hopping kan känna sig utmanad!

Läs mer om Kvarkens skärgård: kvarken.fi

Läs mer om 7 broars skärgård: 7broar.com